Biscuiţi cu drojdie (şi făină de secară)

Ingrediente (pentru 12 porţii):
  • 400 g făină (eu am folosit făină de secară)
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr
  • 2 ouă
  • 15 g drojdie
  • +/- 1 lingură cacao


Mod de preparare:
Se aduc toate ingredientele la temperatura camerei. Se cerne făina de două ori. În mijlocul moviliţei se face o groapă, în care se pun restul ingredientelor. Se amestecă până se obţine o cocă omogenă.
Se aprinde cuptorul. Se lasă aluatul să se odihnească. Aici vine întrebarea cheie. Unde? În reţete similare, dar cu praf de copt, am citit că se pune în frigider, pentru a se întări untul şi a lucra mai uşor aluatul după aceea. Pe de altă parte, drojdia acţionează la cald, aşa că de când se pune drojdia la rece? Cum, necum, eu am pus aluatul în frigider, şi biscuiţii au ieşit buni.
După ~15-30 minute, se întinde aluatul pe planşeta presărată cu făină. Se întinde o foaie mai grosuţă (~ 4 mm). Se taie forme după bunul plac şi se întind pe foaia de copt, în tavă.
Se coc la foc mediu, până ce muchia inferioară a devenit aurie. Vor fi moi când sunt fierbinţi, dar se întăresc după aceea. Dacă îi laşi mai mult în cuptor, se fac piatră după aceea.

Mod de servire:
Proaspeţi sau reci, după preferinţă.

Comentarii