Aluat fraged (pâte sablée)

Ingrediente (pentru o tartă):
  • 250 g făină
  • 125 g unt rece
  • 125 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 praf de sare

Durata preparării: 10 minute. Repaos: 2 ore. Coacere: 20 minute.

Acest tip de aluatul este numit "pâte sablée" în franceză, adică aluat nisipos, datorită texturii pe care o are în timpul prelucrării.

Mod de preparare:
Tăiați untul în bucăți mici. Turnați într-un castron făina, zahărul, oul și sarea. Cu vârful degetelor, amestecați oul și făina până obțineți un aluat omogen de culoare galbenă. Apoi amestecați aluatul cu untul. Lucrați aluatul până devine omogen, cu toate ingredientele bine legate. Ambalați aluatul în folie alimentară și lăsați în repaos la frigider timp de o oră.
Pe o planșetă presărată cu făină, întindeți aluatul la o grosime de 2-3 mm și apoi întindeți-l în forma de tartă sau de prăjitură. Lăsați din nou în repaos la frigider o oră. Apoi pre-coaceți blatul (fără umplutură) timp de 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 170°C.

Tehnică: 
Aluatul fraged se folosește la tarte, prăjituri, fursecuri etc. Este un aluat foarte suplu care poate fi prelucrat de nenumărate ori, fără a deveni elastic. Lăsați-l la frigider, pentru că la temperatura ambiantă se rupe ușor sau se sfărâmițează, pe când rece este puțin mai dur, dar mai ușor de întins.

Pre-coacerea:
Pentru astfel de aluaturi, este de preferat să fie pre-coapte: coaceți baza fără umplutură, timp de 12-15 minute. Pentru aluaturile "rupte" (pâte brisée) și foietaje, care se înfoaie la coacere, acoperiți fundul cu hârtie de copt, apoi cu boabe (1 kg fasole uscată de exemplu) pentru a le păstra plate. Aveți grijă să nu le coaceți la mai mult de 180°C, căci riscați să ardeți untul, oferindu-le un gust amar.

Mod de servire:
Sunt delicioase cu cremă de ou și ornate cu fructe proaspete.

Comentarii