Tort Delicia cu cremă de lămâie

Blatul:
  • 10 ouă, 
  • 10 linguri zahăr,
  • 7 linguri făină, 
  • 3 linguri cacao, 
  • 100 g nuci râșnite.
Se bat albușurile spumă. Se mixează gălbenușurile cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă făina (câte o lingură pe rând, amestecând mereu), apoi cacaua, nuca și albușurile spumă. Se amestecă ușor și se pune compoziția în forma unsă cu unt și tapetată cu făină. Se pune la cuptor cu focul mic timp de 60-90 minute. Nu se deschide ușa cuptorului în primele 15 minute. După ce s-a copt, se lasă la răcorit (ideal se face cu o zi înainte), se taie în două, se însiropează și se pune crema. Apoi se vine cu cealaltă jumătate de blat, se însiropează, se pune din nou cremă și se ornează cu frișcă și fructe.

Siropul:
  • 2 pahare apă, 
  • 6 linguri zahăr, 
  • coaja de la 1-2 portocale.
Se fierb ingredientele până rămâne 1 pahar și jumătate de sirop.

Crema:
  • 500 mL lapte călduț,
  • 4 linguri făină,
  • vanilie / zahăr vanilat,
  • zeama și coaja de la 2 lămâi,
  • 150 g zahăr,
  • 60 g unt. 
Laptele se toarnă câte puțin peste făină, se adaugă zahăr vanilat și se amestecă mereu pe focul mic. Se adaugă coaja și zeama de lămâie și se amestecă până se îngroașă. Se lasă la răcit. Între timp se freacă untul spumă cu zahărul, apoi se amestecă cu ciulamaua răcită de făină. Se pune între blatul tortului.

Mod de servire:
Se ornează cu frișcă, banane și vișine.

Comentarii